Gulvbehandling

Gulvbehandling betyder også efterbehandling eller overfladebehandling af parket. Den anvendes til at bevare en nyafslebet overflade på trægulvet, og give det et nyt og flot udseende og patina. Vi er mester i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dig og dit hjem. Ring eller skriv gerne til os for en vurdering af dine gulve samt muligheder.

Hvilken overfladebehandling skal jeg give dit trægulv?

Man kan vælge imellem lak, sæbe, olie eller voks som overfladebehandling til dit nye eller afslebne trægulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige metoder, og forstå, hvordan vi gør. I fald du i samarbejde med gulvfirmaet vælger overfladebehandling kan der tages hensyn til:

  • Look og patina
  • Robusthed
  • Støvsugning og vask
  • Pleje og pasning

De mest benyttede former for efterbehandling er lud, sæbe, olie eller voks. Disse kan fås enten som hvide eller natur. Hvid lak, hvid sæbe og hvid olie er populære efterbehandlinger.

Hvorfor skal jeg overfladebehandle gulve?

Et ubehandlet plankegulv eller parketgulv kan lynhurtigt blive plettet og grimt af væske, smuds og slid. En gulvbehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor ofte skal du overfladebehandle husets eller lejlighedens trægulv?

Hvor mange gange der skal efterbehandles bestemmes af gulvets brug samt vedligeholselse, pleje og rengøring. Trægulvet vil tit vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det her.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger efterbehandling?

Når du skal vælge efterbehandling til dit parket, må du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på gulvet, dørtrin, trapper og andre steder. Trapper slides eksempelvis hurtigere end parketgulve.
  • Hvilken træsort trægulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket udseende og patina du ønsker, at trægulvet skal have.
  • Uanset hvilken overflade du ønsker at benytte, må fremstillerens foreskrifter følges detaljeret for at få et korrekt og solidt resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Dersom dit pankegulv eller parket er nyslebet, vil det træde frem som naturligt, lyst og smukt . For at bibeholde det lyse og æstetiske ydre, må der påføres en lud og ludbehandling. Lud og ludbehandling hæmmer træets naturlige gulningsproces og kan foreslås til alle lyse trægulve.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som overflade, idet den ikke beskytter trægulvet. Derved danner lud kun forudsætning for olie, sæbe eller lak.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at træet får det eftestræbte grå hvidlige og lyse sandskurede udseende og patina.

Rengøring foretages med hvidsæbe eller natursæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbe og sæbebehandling af gulv med gulvsæbe

Såfremt du har et slidt, rustikt og gammelt massivt bræddegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig brugbar og fin overflademulighed. Det danner en fin, naturlig overflade på et nyafslebet parket eller plankegulv. Sæben frembringer en holdbar og robust overflade, som er let at pleje, vedligeholde og rengøre. Ofte påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbe og sæbebehandling har været anvendt som overfladebehandling i mange hundrede år og generationer, og frembringer et naturligt flot look. Det betinger dog ofte gulvvask, og er ikke så holdbar og robust som lak og olie.

Når trægulvet er slebet tilføres en ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (natursæbe – hvidsæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos farvehandlere, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet plankegulv har blandt andet den fordel, at trykmærker og mindre hakker vil ’rejse’ sig påny ved gulvvask. Fra da af bliver gulvet som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet for altid er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes optil 5 gange med en ekstra fed blanding inden ibrugtagning. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning. Benyt aldrig affedtende rengøringsmidler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at efterbehandle dit plankegulve eller parketgulv med olie, vil gulvfirmaet benytte hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en hård og holdbar overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie frembringer træet en dyb og flot behandling. Hvid olie giver træet det moderne og eftertragtede look, hvor natur olie udståler en varm farve.

Den hvidpigmenterede olie benyttes på ludbehandlede lyse gulve, for at intensiver det hvide udseende. Oliebehandling giver trægulvet en yndig mat og rustik overflade, der er rimelig meget modstandsdygtig over for smuds og slid.

Gulvolien giver en meget slidstærk gulvoverflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, bl.a. gangbaner og rundt om spisebordet. Få en snak med din gulvspecialist og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit gulv.

Fordele ved oliebehandling er, at hakker og ridser let kan fjernes ved damp eller fugt. Derved rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring foretages med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede plankegulve eller parket. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både rengør, vedligeholder og plejer ved hver gulvvask. Derfor er reoliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lak danner en slidstærk behandling i blank, halvblank eller mat efter ønske. Lak er nem at rengøre og pleje, og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret trægulv kan for det meste holde i flere år, inden det er nødvendigt at behandle igen.

Hvor mange år et lakeret gulv holder, kommer an på sliddet samt hvilken type lakering der er brugt. Et lakbehandlet gulv er ret modstandsdygtigt over for snavs og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres op. De seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af gulve. Alle gulvmænd anvender vandbaseret lak som er miljøvenlig, slidstærk og mat.

Fordelen ved lakbehandling er, at man får en meget stærk finish, som er nem at rengøre, vedligeholde og pleje.

Rengøring udføres med et universalt og ph-neutralt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxymaling

Ikke mange vil male et helt nyt eller nyafslebet trægulv, da træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget forfaldne gulve kan maling være en smuk og praktisk løsning.

Til trægulve med normal brug, som f.eks i soveværelset eller stuen, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større holdbarhed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedst til for eksempel et vådrum eller køkken.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *